Veelgestelde vragen

Waarom zou ik het VBI gebruiken?

Het VBI helpt je om te bepalen of jouw voorlichtingsmaterialen eenvoudig te begrijpen en goed toepasbaar zijn voor iedereen.

Voor wie is het VBI ontwikkeld?

Het VBI is voor professionals zoals zorgverleners, medewerkers van een GGD, gemeenteambtenaren, medisch bibliothecarissen en anderen die materialen van hoge kwaliteit leveren aan patiënten of consumenten.

Kan ik het VBI gebruiken voor de beoordeling van alle typen voorlichtingsmaterialen?

Nee, het VBI is alleen voor printbare en audiovisuele materialen. Het VBI is niet geschikt om podcasts of de gebruiksvriendelijkheid van websites te beoordelen, alleen van materialen die geprint of bekeken kunnen worden op een website.

Zijn alle materialen met een hoge VBI-score automatisch van hoge kwaliteit?

Niet noodzakelijkerwijs. De inhoudelijke juistheid of volledigheid van voorlichtingsmateriaal kan met het VBI niet worden beoordeeld. Een voorlichtingsbrochure kan bijvoorbeeld heel begrijpelijk zijn, maar inhoudelijk onjuiste informatie bevatten.

We raden aan om bij printbare materialen in combinatie met het VBI andere toetsen uit te voeren. Bijvoorbeeld de Checklist Toegankelijke Informatie van Pharos. Je kunt ook een leesbaarheidstoets gebruiken, zoals de Accessibility Leesniveau Tool. Het gebruik hiervan is geen vervanging voor het gebruik van het VBI.

Hoewel het VBI uitgebreid is getest, bestaat er geen enkele garantie dat materiaal dat goed scoort effectief zal zijn bij jouw specifieke patiëntenpopulatie. Test daarom altijd het betreffende voorlichtingsmateriaal bij een aantal patiënten om er zeker van te zijn dat het geschikt is. Gebruik hierbij de 'Terugvraagmethode'

Is er meer informatie over begrijpelijk en toegankelijk voorlichtingsmateriaal?
Registreer je voor advies

Registreer je eerst om een advies te krijgen op basis van je score. 

Zonder registratie krijg je dit advies niet. 

Registreer je voor advies

Registreer je eerst om een advies te krijgen op basis van je score. 

Zonder registratie krijg je dit advies niet.